Orkan i Skåne i december 1999 (från Bo Gårdstads hemsida)


KATASTROFER I MODELLFLYGVÄRLDEN är det tack och lov ont om i Sverige. Men Trelleborgs mfk råkade ut för en när orkanen ”Carola” gick fram över Skåne i början på december. Deras två klubbstugor blåste bort!

Bilderna ovan berättar den sorgliga historien. Överst är den bild av TMFK:s klubbstugor som man länge haft på sin websida och som jag haft på fältlistan.
De två bilderna under visar förödelsen strax efter orkanen. Orkanen skapade katastrof för TMFK. I princip INGENTING är kvar av deras installationer på fältet. Allt smulades och försvann längs det nysådda.Två bodar med nybygge emellan, möbler, kyl, spis, köksinredning, hydrofor, vattenvärmare, dammsugare, telefoner osv osv. I smulor!
Noll försäkring. Förstämningen är djup.
Av en ren händelse hade man tagit in klubbmodellen och åkgräsklipparen till Trelleborg för vinterservice.
Lars Roos har skickat bilderna till mig. Han kan dock berätta att man har samlat sig i klubben och beslutat att stugorna ska byggas upp igen. Det räcker inte med en klippt gräsplätt för att skapa rätt atmosfär kring modellflyget. Den ”sociala biten” kräver grillplats, vindskydd, klubbstuga mm. Till sommaren hoppas man att det ska se bra ut igen.
Men stugorna ska förankras ordentligt för vad man kan utläsa av alla väderprofeter numera så lär detta blåsväder inte vara det sista.
Det man definitivt kan lära av den här eländiga historien är att man ska ha försäkring på klubbstugan. Det behöver inte vara en orkan för att t ex ett träd ska falla över stugan och knäcka takåsen. Eldsvådor är ju inte heller allt för ovanliga.

Till Bosses hemsida