Verksamhet
Trelleborgs Modellflygklubb är en förening som har ungefär 55 medlemmar, varav hälften ungdomar.

Den bildades 1941 och har varit aktiv sedan dess. Vi har en ledarkår med gedigna kunskaper i modellflyg ,och inom klubben flygs alla typer av flygplan. Vi har egen bygglokal i sta´n och eget flygfält helt nära Trelleborg, med egna flyglärare och speciellt skolflygplan för skolflygning.

Micke Roos med handluns Man kan flyga inomhus också:Micke Roos med "handluns" i en gymnastiksal


Vårt flygfält ligger någon km Ö om Trelleborg. Klubben har två RC-banor. Där flyger och umgås vi, fikar och ljuger en skvätt för varandra. Med andra ord har det bra och mår som folk. Du är välkommen dit för att se vad den delen av modellflyg innebär. Torsdag kväll är den stora kvällen med skolflygning och korvgrillning.

Lämplig ålder att börja med modellflyg är 13 - 15 år. Därefter finns det inga åldersgränser. Flicka eller pojke, kvinna eller man spelar ingen roll. Modellflyg lämpar sig väl för många av våra fullvuxna medborgare, som efter ett helt yrkesverksamt liv söker en hobby där man skapar med sina händer.

RC-skolan vår lärare Lars Roos
RC-skolan med vår lärare Lars Roos - kort film -klicka på bilden !
Visst verkar det kul med modellflyg? Klicka här:
Nyfikna ögon !Ungdomsverksamhet

Blir vissa aldrig vuxna ?

- Nej - och tur är väl det !
Modellflygning är en populär hobby. Den kan kräva både mycket tid och ibland ganska stora kostnader. Kostnaderna beror till stor del på vilken typ av modellflyg man väljer. Det vi sysslar med under skollovet "Kul i 5" kostar mycket litet. Men det är det väl värt. Förutom att det är trevlig avkoppling tillsammans med likasinnade kompisar, ger det en social gemenskap som är stor. Det är vanligt inom denna hobby att förhållandet far - son är starkt. Man flyger helt enkelt tillsammans. Man träffas på flygfältet , där det under sommarhalvåret är daglig flygning för den som känner för det. Om torsdagar är det skolflyging och grillafton. Alltid mycket folk då. Det är oftast i 12 - 15 årsåldern som intresset sätter igång på allvar och ungdomarna satsar på modellflyget.


Uncovered FF wing
Paul Barck, 13 år
Ser härligt ut !

Även om man tillhör kategorin "tekniska nollor", går det inte att förneka; det ser härligt ut när de stora, exakta flygplanskopiorna svävar runt på hög höjd. Fascinerande och kul - men det kostar en slant. Nåja, att spela golf lär kosta en del och att segla är inte heller gratis. Tiden man lägger ner på sin hobby är naturligtvis oräknad. Segelflyg är den billigaste och i viss mån även den lättaste grenen av modellflyget. Därför börjar vi med detta just vid Kul i 5.

Man måste ha hjälp

Har man ingenting alls, kostar en grundutrustning med ett radiostyrt flygplan ca 3500 kr. För de pengarna får man ett rejält flygplan , motor och radioutrustning. Det går också utmärkt att klara sig undan med ett par hundralappar. För de pengarna får man en utmärkt segelmodell som byggsats. Men vad man än gör, måste man ha hjälp. Erfarenheten visar att allt för många försöker själva med stor entusiasm hemma vid köksbordet. Oftast blir resultatet inte så bra och så tröttnar man, redan innan det roliga egentligen har börjat. Det är inte svårt - men det är lätt att göra fel ändå. Utan erfarenhet är det nästan omöjligt att göra rätt.
Därför rekommenderar vi dej som är intresserad att gå med i en förening som har den kunskapen. Föreningar finns både i Trelleborg, Skanör och Malmö. I Trelleborg är Kul-i-5 ett utmärkt sätt att komma i kontakt med modellflyget och Trelleborgs Modellflygklubb.


Arne Friberg o ungdomarna i bygglokalen En kul hobby - där det är det som är modellen.


Kul-i-5-veckan - februarilovet

Den typ av modell man som nybörjare hinner bygga under veckan är en enkel konstruktion av balsaträ. Den kläds med silkespapper och drivs med propeller och gummibandsmotor. Den är lätt att bygga, blir fort färdig och kostar några tior. Flygvikten är ca 10 gram. Gummibandsmotorn går ungefär 5 - 15 sekunder och tar modellen ända upp till gymnastiksalens tak. Det kan dröja 45 sekunder eller mer innan den kommer ner igen.

Glad byggare och pilot i flyghallen efter invigningsflygning med egenhändigt byggd AMA Cub.

Klicka för BILDSPEL !Intresserad ? Klicka här: Nyfikna ögon !