Ove Andersson vinner igen -96 !


Vinnare -96 ! Ove Andersson, VFK (45K, JPG).

En stor del av svenska stunteliten hade samlats lördagen den 8 juni, när Windmill Cup avgjordes för 13:e gången. Ännu en gång visste vädergudarna vad vi höll på med: Det var soligt, c:a 25-27 grader varmt, och ostlig vind 5-7m/sekund. Fullt flygbart m.a.o., även om det då och då hördes tal om "överlevnad".... .

Fem flygare kom till start, och några hade bilat långt i arla morgonstunden, upp till 40 mil (!), för att klara starttiden kl. 09.00. Vi var på vippen att tvingas ställa in, då en av domarna anmälde förhinder ett par dagar innan tävlingen skulle äga rum. Lars Roos, huvudarrangör och avsedd medtävlare, beslöt sig för att stå över tävlandet, och räddade därigenom arrangemanget. Erling Linné och Lars fick agera domarpanel. Det var en nyttig erfarenhet för Lars, som faktiskt fann det ganska lätt att kritisera sina flygarkompisar !

Tävlingen flöt bra och alla passade på att tävlingstesta Erling Linnés linprovdragutrustning. Det hördes kommentarer om att "det där ser ut som något som kommer från G-kraft". Alla heat kunde genomföras trots att det blåste en del , ingen tävlande fick tekniska problem, och inga incidenter inträffade, eller krascher. (Nu är det ju mycket sällsynt att stuntflygare störtar!)


Vad flögs?

Vinnaren, Ove Andersson, hade sin delbara "Aros" med tillverkningsnummer 25. Den är några år gammal, men Ove har inte kunnat flyga den på allvar förrän nu. Försedd med Super Tigre ST46, muffler, och RevUp 12x6 propeller.

Andraplatsen kneps av Staffan Ekström, glad över att ha Erik Björnwall efter sig i resultatlistan för en gångs skull. Staffan flög sin helt nya "Impact" med OS 46VF, och Staffans bästa hittills, med en flygvikt på c:a 1730g ! Denna färggranna kärra imponerade även på de icke stuntflygare som befann sig på fältet. Brian Eather propeller och SW avstämd pipa.

Tredjeplatsen gick till Erik Björnwall, också han med alldeles ny kärra: "Kestrel", med något ökad spännvidd. Moki 51 i nosen, med ljuddämparen mot utsidan av cirkeln. Imponerande motorgång med Bolly prop 12x5.5. Planet var mycket välbyggt och välmålat i diskreta grå nyanser.

Fjärdeplatsen gick till Stefan Lagerqvist, som flög sin Ukkrainabyggda "Stormbringer". Staffan och Stormbringer är en het kombination, och den nya modellen har inneburit ett verkligt lyft för honom. Kärran är i stort sett likadan som den Magnus Odsjö presenterade för någon sommar sedan. Imponerande bygge med fin stuntgång. Propeller 13.5x5.75 i trä, bränsle 18% ricinolja och resten metanol.

Femteplatsen tillföll Ingemar Karlsson med "Twister" och FOX35, som inte alltid hängde med i blåsvädret. Med en större modell och pålitligare motor kommer Ingmar att vara med och slåss om placeringarna i en nära framtid. (Plocka ned 60-kärran från väggen, Ingmar!)

Den traditionella bullfrukosten (bullunchen snarare) avnjöts efter omgång 2. Efter sedvanlig prisutdelning och fotografering åkte var och en hem till sitt, aningen brunare eller rödare i skinnet.

Detta var sista stuntflygningen på detta fält ! Nästa år har vi flyttat 300 m i SO riktning, vilket skall ge oss ett större fält, planare cirkel, förbättrade bekvämligheter osv... Hoppas bara gräset växer till sig i tid !Resultat Windmill Cup 1996 :
(Totalt = summan av två bästa)
Deltagare Heat
1
Heat
2
Heat
3
Totalt Flygplan
Klicka för full storlek
(17-33k jpeg)
Fakta
Ove Andersson
Västerås MFK
1931 1893 1963 3894 Aros #25
Motor: Super Tigre 46
Prop. RevUp 12x6
Staffan Ekström
Eslövs FK, MFS
1805 1715 1815 3620 Impact
Motor: OS46 VF, kolfiberpipa
Prop.: Brian Eather 12x4 kolfiber
Erik Björnwall
Ronneby MFK
1766 1682 1765 3531 Kestrel
Motor: Moki 51
Prop. Bolly kolfiber 12x5.5
Stefan Lagerquist
Kungsbacka MFK
1719 1539 1646 3365 Stormbringer
Motor,muffler : S.Belko, Ukraina
Delbar i 12(!) delar för transport
Ingmar Karlsson
Kungshamn
766 705 572 1471 Twister
Motor: FOX 35 + FOX dämpare
Domarna Lars Roos och Erling Linné stortrivdes i det gröna, nästan inne i det gula!


Jonny Gullberg förde listan över resultaten fortlöpande: PowerBook , MS Excel, egen makro
>>>>>


<<<<<
Snyggt !
Deltagare i WMC 1996:
På knä: Vinnaren Owe Andersson. Stående från vä: Staffan Ekström, Erik Björnwall, Stefan Lagerquist, Ingmar Karlsson.

Klicka för bild i full storlek  
Förmodligen C/L-världens mest avancerade (och rättvisande) linstyrkemätare. Konstruktör Erling Linné
Klicka för bild i full storlek (46k, jpg)